Lezing : Het mensbeeld in de Griekse cultuur

Roman arts, sciences, architecture and literature, and the modern creative efforts inspired by them. This is the home of our famous Roleplaying Thread. >({|:-)

Moderator: Aldus Marius

Lezing : Het mensbeeld in de Griekse cultuur

Postby Quintus Pomponius Atticus on Sun Dec 19, 2004 5:40 pm

Wanneer : 12 januari 2005, 20u
Wat : "Het mensbeeld in de Griekse cultuur"
Wie : Jan Van Reeth
Waar : Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, Koningstraat 18, 9000 Gent
Waarover :

Wanneer we de term "humanisme" gebruiken, dan denken we meteen aan een levenshouding die de mens centraal stelt in de wereld, maar ook aan een periode uit de geschiedenis - de Renaissance - toen men de waarde van het antieke mensbeeld herontdekte in de kunsten, in de letteren, in de filosofie.

Inderdaad vindt ons westers humanisme daar haar grondslag: ook al hebben de Romeinen de humanitas in zekere mate "vermenselijkt" door de hooggestemde Griekse filosofische idealen wat meer realistische proporties te geven, het is toch vooral in Hellas dat de basisinzichten werden ontwikkeld. Precies door hun aandacht voor vreemde culturen, maar ook door hun zin voor vrijheid en onafhankelijkheid, slaagden de Grieken erin te onderscheiden wat bepalend is voor iedere menselijke cultuur. We willen dit aantonen door te vergelijken met het mensbeeld van het Oude Nabije Oosten, precies omdat dit de achtergrond vormde waartegen het Griekse denken zich heeft geprofileerd.
Quintus Pomponius Atticus
Praetor

"Ars longa, vita brevis" - Hippocrates
Quintus Pomponius Atticus
Senator
Senator
 
Posts: 500
Joined: Wed Aug 28, 2002 6:03 pm
Location: Belgica

Return to Collegium Artium et Litterarum

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

cron