Romeinse villa onder basiliek Tongeren

History, archaeology, historiography, peoples, and personalities of ancient Rome and the Mediterranean.

Moderator: Aldus Marius

Romeinse villa onder basiliek Tongeren

Postby Quintus Pomponius Atticus on Tue Apr 05, 2005 1:10 pm

BRUSSEL - Archeologen hebben in de ondergrond van de basiliek in Tongeren verschillende Romeinse bouwresten opgegraven, waaronder intacte stukken pleisterwerk. Dat geeft hoop dat de ondergrond eindelijk iets zal prijsgeven over hoe de overgang tussen het Romeinse Rijk en de Middeleeuwen in Tongeren verlopen is.

De oudst bekende kerk die was opgegraven op de plaats waar nu de basiliek staat, dateert uit de vroege zesde eeuw, dat is van na de val van het Romeinse rijk. Daaronder hebben archeologen nu de restanten van een laat-Romeins bouwwerk gevonden. De halfronde die het koor afsluit, blijkt gebouwd op een cirkelvormige structuur van wat vermoedelijk een openbaar gebouw was tijdens de Romeinse periode.

Elders in de basiliek, onder de ruimte die toegang geeft tot de kloosteromgang, is een Romeinse kelder gevonden waarin de resten lagen van een muur die erboven stond en is ingevallen. Bijzonder interessant is dat grote stukken pleisterwerk bewaard zijn gebleven die beschilderd zijn met een veelkleurig marmermotief. Kelder en muur maakten deel uit van een Romeinse woning, elders onder de basiliek zijn resten van een luxueuze Romeinse villa (met badkamer) opgegraven.

,,Het is uitzonderlijk dat we in de bodemresten de aansluiting kunnen maken tussen laat-Romeinse en vroeg-middeleeuwse periode'', zegt de archeologe Vanessa Vander Ginst. ,,We weten niet of Tongeren bij het eind van het Romeinse Rijk in 476 verlaten is en verviel, of door de plaatselijke bevolking werd overgenomen.''

Bron : De Standaard, 05/04/05
Quintus Pomponius Atticus
Praetor

"Ars longa, vita brevis" - Hippocrates
Quintus Pomponius Atticus
Senator
Senator
 
Posts: 500
Joined: Wed Aug 28, 2002 6:03 pm
Location: Belgica

Return to Collegium Historicum

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests

cron